بهسازیونوسازی،توانمندسازیوبازآفرینی شهر چالوس
خلاصه پروژه
شهرستان چالوس در قسمت غربي استان مازندران واقعشده است. از سمت شرق به شهرستان نوشهر، از غرب به شهرستانهاي عباسآباد و کلاردشت ، از جنوب به استان تهران و از شمال به درياي خزر محدود ميشود. شهرستان چالوس در سال 1393 داراي 2 بخش، 3 شهر و 4 دهستان بوده است. مساحت شهرستان(در سال 90) برابر 1597.3 کيلومترمربع درمجموع دارای 142 روستا و جمعيت شهرستان در سال 1390 برابر با 122736 نفر بوده است. از اين تعداد جمعيتي معادل 62792 نفر معادل 51.2 درصد در نقاط شهري شهرستان و 48.8 درصد معادل 59944 نفر در نقاط روستايي اين شهرستان سکونت داشتهاند.
عوامل محدود کننده رشد شهر در شرق، غرب و شمال اراضي کشاورزي و در جنوب تپه و جنگل است. از این رو هر نوع رشد افقی شهر مستلزم از دست رفتن اراضي کشاورزي يا تخريب جنگلها و جايگزيني بافت شهري بجاي آنها است.
در حقيقت توسعه شهري چالوس مربوط به قرن حاضر است. استقرار کاخهاي سلطنتي، و احداث بناهاي جديد(پل، مهمانخانه، مراکز اداري، مراکز آموزشي و …) و از همه مهمتر کارخانه حريربافي در اين شهر سيماي يک شهر جديد را به آن بخشيد.
طي پنجاه سال اخير روستاهاي پيرامون چالوس به يکديگر متصل شده و بافت شهري چالوس کنوني را شکل دادهاند.
بر اساس مطالعات صورت گرفته در محدوده و حريم شهر چالوس تعداد 16 اثر داراي ارزش فرهنگي، تاريخي و هويتي شناساييشده است. از اين آثار دو اثر در فهرست آثار ملي به ثبت رسيدهاند. اثر اول مدرسه پروين اعتصامي واقع در محدوده شهر و دومي کاخ مادر شاه خارج از محدوده شهر چالوس است. 14 اثر باقيمانده بر اساس مطالعات مشاور داراي پتانسيل ثبت آثار ملي هستند.
بر اساس مطالعات انجام شده در بخش بررسي نحوه و گرايشات رشد و توسعه کالبدي – فضايي شهر و پيشبيني آينده آن در چارچوب سياستهاي طرحهاي بالادست محلي و ملي، شاخصها و عوامل مختلفي موردبررسي قرار گرفت. هرکدام از اين عوامل در قالب آمار، اطلاعات ، توضيحات و نقشه ارائه شد. درنهايت با رويهم قرار دادن تمامي فاکتورهاي موردبررسي قرارگرفته(با توجه به وزن مخصوص اعمالشده از ديدگاه کارشناسي و بر اساس فرایند تحليل سلسله مراتبي) نقشه محلات نيازمند بازآفريني از ديدگاه کالبدي- عملکردی ترسیم شد. درواقع اين نقشه نشاندهنده محرومترين و بهرهمندترين محلات و محدودههاي سطح شهر از لحاظ کالبدی و عملکردی است. ازآنجاکه هدف طرح حاضر شناسايي محلات نيازمند بازآفريني است، پنج سطح محلات نيازمند بازآفريني شناساييشدهاند که به ترتيب و به شرح زير معرفي ميشوند.
محلات نيازمند اقدامات بازآفريني کالبدی در شهر چالوس شامل بام چالوس، محله عسلسر، بخشهايي از محلات گلسرخي ، حوزه مرکزي و پالوجده، محوطه کاخ، اشکاردشت، دهگيري،رزگان، پالوجده، شريعتآباد، فرجآباد، دارکلا، سينوا، کردکلا، شمالآباد، سليمآباد، مازوپشته، دارميشکلا، دوستگر، الفکلا، علويکلا و بورسر است.
اطلاعات پروژه
مطالعات اقتصادی و اجتماعی
فریبرز رئیس دانا
مطالعات ترافیک
فریدون دژدار
مطالعات GIS
هیوا محمودرش
کاربری
تامین کاربری ها، خدمات ناحیهای، محلهای، آموزشی، ورزشی ، فرهنگی و .. در قالب رهیافت بازآفرینشی شهری
سال شروع و خاتمه
1393-1397
کارفرما
شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران
مسئول پروژه
سعید سادات نیا
مدیر پروژه و طراحی
امیرحسین صحرایی
همکاران شهرسازی
سجاد ملایی