طرح ساماندهی و زیبا سازی مسیر خط یک قطار شهری کرمانشاه
خلاصه پروژه
طرح شبکه قطار شهري کرمانشاه، در ابتدا يکي از چهارده طرحي بود که خروجي طرح جامع حمل و نقل و ترافيک شهر کرمانشاه بودند. مطالعات طرح جامع حملونقل و ترافيک شهر کرمانشاه درتاريخ 2/12/84 در جلسه شصت و دوم شورايعالي هماهنگي ترافيک شهرهاي کشور به تصويب رسيد. در ميان اهداف اين طرح، اهميت و توجه به سيستمهاي حملونقل عمومي يکي از عمدهترين مواردي است که مکرراً به آن پرداخته شده است
براساس نقشهها و مدارک دریافتی مسیر قطار سبک شهری کرمانشاه در طول بلوار طاق بستان و امتداد آن در جنوب یعنی بلوار شهید بهشتی و در حد فاصل میدان فردوسی و میدان معلم جانمایی و طراحی شده است. این مسیر دارای 13 ایستگاه
است که ایستگاههای 1 تا 6 آن در ارتفاع از سطح زمین و ایستگاههای 7 تا 13 در زیر زمین قرار دارد. بدین ترتیب قطار شهری کرمانشاه در طولی معادل 5/6 کیلومتر بر روی سطح زمین و در طولی معادل 5/5 کیلومتر در زیر زمین و به صورت مترو طراحی شده است.
براساس بازدید صورت گرفته و بررسی اولیه محدوده، مسیر قطار شهری به دو سکانس تقسیم شده:
- بلوار طاق بستان به عنوان سکانس 1 که در آن مسیر قطار شهری از حاشیه بلوار عبور کرده و مستقیما با افراد پیاده در ارتباط قرار میگیرد.
- بلوار شهید بهشتی به عنوان سکانس 2 که در آن مسیر قطار شهری از رفیوژ میانی عبور کرده و در دید مستقیم افراد سواره قرار دارد.
- در این تقسیمبندی محدوده پل ولایت به عنوان مفصل این دو سکانس به ایفای نقش میپردازد چرا که در محل تلاقی این دو سکانس واقع شده است.
اهداف کلان و رويکرد پروژه در «طرح ساماندهي و زيباسازي مسير خط يک قطار شهري کرمانشاه» شامل موارد زير هستند:
- تقويت خوانايي، هويت و تشخصبخشي به مسير با توجه به هويت فرهنگي و تاريخي شهر کرمانشاه؛
- جلوگيري از ايجاد آلودگيهاي بصري و اثرات روانی ناشی از آنها در مسير قطار شهري
- ارتقاء فرهنگ بصري و ايجاد هماهنگی ميان عناصر و اجزاي نظام بصري مسير قطار شهري؛
- فراهم آوردن محيط بصري و حرکتي مناسب پياده و سواره؛
- بهره بردن از روش بهينه اقتصادي.
- سکانس شماره 1: بلوار طاق بستان
- زمينه: بر اساس مطالعه ويژگيهاي بلوار طاق بستان به عنوان سکانس 1، اين بلوار با در بر گرفتن کاربريهاي ناحيهاي و محلهاي در بدنه غربي خود در زمره محورهاي خدماتي محلهاي-ناحيهاي دستهبندي ميشود. علاوه بر آن، به دليل سطح بالايي که پارک و فضاهاي باز به خود اختصاص دادهاند، مسلماً ميتوان اين بلوار را به عنوان يک محور تفريحي-گردشي به شمار آورد که به يکي از مهمترين جاذبههاي گردشگري شهر کرمانشاه يعني طاق بستان ختم ميشود و در عين حال به عنوان يک محور هويتي- تاريخي به ايفاي نقش ميپردازد.
- نوع حرکت: اگر چه در اين بلوار هم حرکت سواره و هم پياده وجود دارد اما با توجه به سطح زياد فضاهاي سبز و باز به ويژه در ميانه بلوار و همچنين عبور مسير قطار شهري از حاشيه بلوار و همجواري آن با فضاهاي سبز و باز بدنه شرقي آن، تجربه افراد پياده از مسير قطار شهري در اين بلوار در اولويت قرار دارد.
- زمان: منظر شب و روز
پيشنهادات کلي: با توجه به موقعيت مسير قطار شهري در بلوار در رائه طرح زيباسازي اولويت بايد به حرکت پياده و نحوه تجربه او از المانهاي مسير قطار شهري بويژه پايهها داده شود. در حالي که طراحي المانهاي در ارتفاع بيشتر در ارتباط با تجربه افراد سواره قرار ميگيرد. در اين راستا با توجه به ارتباط مسير قطار شهري با فضاي سبز و باز حاشيه شرقي بلوار و به منظور ايجادکليتي منسجم، پيشنهاد بر احياي فضاي مرده زير پل با تجهيز فضا براي استفاده مردم شهر و گردشگران است. ارائه طرح مناسب براي تجهيز فضاي زير پل اگر به گونهاي صورت گيرد که پايههاي مسير قطار شهري به عنوان اجزاي اين فضا مثلاً به عنوان مبلمان شهري و يا فضاهاي سبز عمومي ايفاي نقش کنند، آنگاه در تجربه افراد پياده، مسير قطار شهري ديگر نه به عنوان يک عنصر اضافه و الحاقي بلکه به عنوان جزئي از فضا، جايگاه خود را مييابد و اين خود به معناي تبديل کردن تهديد به فرصت حداقل در بخش تجربه افراد پياده خواهد بود. علاوه بر آنکه ميتوان از المانهاي سازهاي مسير قطار شهري به عنوان بستري براي تاکید بر هويت فرهنگي و تاريخي شهر کرمانشاه بهره جست و بدين ترتيب اين بلوار را تبديل به پيشورودي مناسب و معناداري براي طاق بستان کرد.
- سکانس شماره 2: بلوار شهيد بهشتي
- زمينه: مطالعه ويژگيهاي اين بلوار حاکي از آن است که بلوار شهيد بهشتي با دربرگرفتن کاربريهاي غالباً بزرگمقياس اداري-انتظامي، آموزشي و درماني در طول بلوار به عنوان يک محور خدماتي شهري به ايفاي نقش ميپردازد که به جز بخش محدودي در ميانه بدنه غربي آن، نقش تجاري فعالي ندارد و تنها بخش جاذب جمعيت، بخش شمالي آن جايي است که به پل ولايت ميرسد و دربردارنده پارک شاهد، پارک شفق و پارک ساحلي ميباشد. به طور کلي نقش اصلي اين محور را ميتوان نقش ارتباطي دانست.
- نوع حرکت: با توجه به عرض زياد معبر و عبور مسير قطار شهري از رفيوژ مياني، تجربه افراد سواره از اين مسير در اولويت قرار ميگيرد.
- زمان: منظر روز و منظر شب.
پيشنهادات کلي: با توجه به موقعيت مسير قطار شهري در اين بلوار در ارائه طرح زيباسازي براي المانهاي مسير قطار شهري اولويت بايد به حرکت سواره و نحوه تجربه افراد سواره داده شود. به همين دليل مسئله اصلي در خصوص طراحي در اين بلوار پرهيز از پرداختن به جزئيات زياد و اقداماتي است که منجر به از بين رفتن يا کاهش تمرکز رانندگان شود. مسئله ديگري که در خصوص بلوار شهيد بهشتي وجود دارد، کاهش سبزينگي بلوار به دليل انتقال درختان موجود در رفيوژ مياني اين بلوار و احداث مسير قطار شهري در اين قسمت است به همين دليل انديشيدن تدابيري براي تقويت سبزينگي عمودي در رفيوژ مياني ميتواند تا حدودي منجر به ترميم منظر ذهني شهروندان از اين بلوار شود.
اطلاعات پروژه
کاربری بنا
طراحی شهری شهری مسیر حط یک مترو
مساحت زیربنا
طول 5 کیلومتر
(حدودا250/000 مترمربع)
سال شروع و خاتمه
1395
کارفرما
شهرداری کرمانشاه
سازمان قطار شهری کرمانشاه
مدیر پروژه و طراحی
فرزاد رستمی فر
همکاران طراحی معماری
حامد مهدوی
آوا حسینی